gelişmiş arama
Kreş ve Yuva Rehberiniz

Aile ilişkisi zayıf çocuk uyuşturucuya yöneliyor

Aile ilişkisi zayıf çocuk uyuşturucuya yöneliyor
11
TEMMUZ
Aile ilişkisi zayıf çocuk uyuşturucuya yöneliyor
Yazar :Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Kategori :Çocuk & Aile
Görüntülenme : 811

Madde bağımlılığıyla mücadelede en mühim görevin ailelere düştüğüne değinen uzman kişiler , çocuğa devamlı öğüt etmek mahaline gerçek kontakt kurmanın ehemmiyetine göze çarpıyor .

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aile ilişkileri zayıf çocukların, hatalı arkadaşlıklar ile öncesinde saklı çöküntüye ardından da uyuşturucuya yönlendiğini ifade etti. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, uyuşturucu ile mücadelenin öncesinde ailede başladığını ifade ederek ailelere, çocukla gerçek kontakt kurmaları teklifinde bulundu. Uyuşturucu ve madde ile çocuğun her an karşılaşma ihtimalinin meydana geldiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aile ilişkileri kuvvetli , ebeveynlerin gerçek kontakt kurduğu çocukların, uyuşturucu ile karşılaştığında  " bağlı " duruma gelmediğini, ailesi ile problem hayatını sürdüren çocukların bağlı olma rizikosu taşıdıklarını ifade etti .

Uyuşturucu ve madde bağımlılığının önlenmesinde ailelerin çocuklarına karşı, devamlı sıhhatli kontakt şeklinde yer aldığı Olumlu Ebeveynlik yaklaşımının mühim meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, olumlu anne ve baba olmanın yöntemlerini şu şekilde anlattı:  " Olumlu ebeveynlik çocuğun her dediğini inşa etmek veya ona fazla tertip yapmak değildir. Çocuğunuzu önemsediğinizi ve ne yaptığıyla ilgilendiğinizi gösterin. Çocuklarınıza nutuk sunmak mahaline onlarla karşılıklı konuşun ve kontakt kanallarını devamlı açık tutun. Her zaman sorduğu suallere bir cevabınız olmasa da sorduğu veya söylediği şeylere dikkat gösterin. Onları aşağılar şekilde konuşmayın, sorgu memuru benzeri davranmayın. Uyuşturucular ve dünya ile ilgili bildikleri sizleri şaşırtabilir."

İLETİŞİM KURAL !

Çocuğun içinde bulunduğu problemlerin çözümü amaçlı önce başvuracağı bireylerin aile mensupları meydana gelmesinin bir bir sürü yabancı problemi engelleyeceğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bunun amaçlı de ebeveynlerin dikkat etmesi gerekli olan tek konunun; kontakt meydana geldiğini ifade etti . Prof. Dr. Nevzat Tarhan şu şekilde konuştu:

"Aileler, çocukla her an konuşmalı, bağlantıya açık olmalı. Bağımlılığın önlenmesi amaçlı en mühim 3 şey kontakt , kontakt , iletişimdir. Fakat , çocukla konuşurken kullanılan lisan bir sürü mühim . Beden diline önem verin. Uslu bir çocuk konuşurken gülümseyecek ve sizinle göz teması kurarak sinir belirtisi göstermeyecektir. Bu sinir bulguları ayak sallama ve vurma olabilmektedir . Ses tonunuz uslu ve sevecen olmalı."

ÇOCUKLARIN SORUMLULUK ALMALARINI SAĞLAYIN!

Bazı ailelerin çocuklarına sorumluluk vermediğini bunun ise çocukta kendini önemsiz hissetme, aileden kopma benzeri neticeler doğurduğunu dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Çocuklar sorumluluk almak amaçlı hiç bir süre minik değillerdir, hanede sorumluluklar verin ve yaşları kalınlaştıkça bu yükümlülükleri da büyütün. Bununla Birlikte onlara sıhhatli model olun. Çocuklar "dediğimi yap, yaptığımı inşa etme " diyen ebeveynlere karşı bir sürü hızlı saygılarını kaybederler."

ÇOCUĞUNUZUN YANINDA SAKİNLEŞTİRİCİ İLAÇ ALMAYIN

Çocukların büyüklerin davranışlarını misal aldığını da kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan  " Baskı , kesintisiz baş ağrısı benzeri nedenlerle ilaç tüketimi esnasında bir sürü pratik bir şekilde içki veya ilaç bağımlılığına yakalanabilirsiniz. Bunu çocuğunuzun yakınında yapmayın. Sıhhatli seçimler yapın. Şayet baskı altında olduğunuz vakitlerde içki kullanıyor, sakinleştirici veya uyuşturucu alıyorsanız çocuğunuza berbat misal olursunuz" diye konuştu .

UYUŞTURUCU KULLANMANIN CEZASI MEYDANA GELDIĞINI ANLATIN

Ailelerin, uyuşturucu ile ilgili bilgi sahibi olmalarının da ehemmiyetini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu verilerin , çocukta heyecan uyandırmadan, gerçek cümlelerle paylaşılması gerektiğini vuruladı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan "Hangi maddeler ve türevleri terörist öğrenin. Madde kullanımının etkilerini ve insanlara neler yaptığını bilin. Böylelikle çocuğunuza akılcı seçimler yaptırabilirsiniz. Çocuğunuzun da bunların terörist meydana geldiğini kavradığından emin olun. Şayet yakalanırlarsa cezai yaptırımla karşı karşıya olduklarını anlatın" diye sohbet etti .

UYUŞTURUCU SATICILARININ TAKTİKLERİ ILE ILGILI BİLGİLENDİRİN

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ailelere nihai olarak şu ikazda bulundu: "Çocuklarınızın uyuşturucu satıcılarının nerede ve ne türlü çalışma gösterdiklerini bilmelerini sağlayın. Satıcılar çocuklarınıza derslerinde ek olarak oldukça başarılı olacaklarını söyleyerek uyuşturucu satabilirler. Onları "bir kereden bir şey olmaz" diyerek kandırabilirler. Çocuğunuzun bu önerileri her maddenin her biri üstünde başka tesirlere sahip meydana geldiğini bilerek reddetmesini sağlayın. Çocuklarınızın uyuşturucuya hayır demesini sağlayın. Spor veya başka hobilerle zamanlarını geçirmeleri amaçlı onları cesaretlendirin. "

Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Prof. Dr. Nevzat Tarhan

1952 yılında Amasya Merzifon’da doğdu. 1969 yılında Kuleli Askeri Lisesini, 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdi. GATA stajı, Kıbrıs ve Bursa kıta hizmetinden sonra 1982 yılında GATA' da Psikiyatri uzmanı oldu. Erzincan ve Çorlu' da hastane hekimliği sonunda GATA Haydarpaşa' da Yardımcı Doçent (1988) ve Doçent (1990) oldu. Klinik Direktörlüğü yaptı. Albaylığa (1993) ve Profesörlüğe (1996) yükseldi. 1996-1999 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğretim üyeliği ve Adli Tıp Kurumunda bilirkişilik yaptı. Kendi isteğiyle emekli oldu.1998 yılında..........

Prof.Dr. K. Nevzat TARHAN