
2-6 YAŞ ÇOCUĞUNUZ VARSA DURUN BİR DAKİKA! ONLAR GELECEĞİMİZ…
Yarınlara Uzanan Umut Dolu Yolumuzda Bizim İçin Her Çocuk Özeldir. Tıpkı Çiçekler Gibi… Çiçekler Özen ister….
EĞİTİM VE BAKIMDA CAN KARDEŞ ÇOCUK KÖŞKLERİ FARKLIDIR:
• Montessori, Çoklu Zeka , High-Scope modelleriyle sarmal eğitim ve öğretim,
• Her sınıfta iki öğretmen desteği ile donanımlı uzman kadrosu,
• Türkçe dil gelişimi, matematik ve kavramlara eğlenceli giriş,
• Sağlıklı ve dengeli beslenme…
• Temiz , ferah sınıflar ve 2- 6 Yaş grubuna göre sınıflandırma,
• İngilizce Dil eğitimi (Haftada 2 gün)
• Düşünce becerileri sınıfı ile odaklanma sorunu, problem çözme yeteneğinin gelişimi, analitik düşünme becerisinin gelişimi…
• Fen ve doğa etkinlikleri ile deney yaparak öğrenme,
• Manevi Değerler Eğitimi ve Tepegözle Davranış Eğitimi,
• Motor becerilerini geliştirme , çocuklara estetik bakış açısı kazandırmaya yönelik sanat etkinlikleri,
• Drama , Folklör, Ebru, Jimnastik, Satranç, Step, Orff Eğitimi,
• Aylık gelişim testleriyle çocukların bireysel yetenek ve seviyelerini tespit edip, Aile danışması hizmeti ile rehberlik servisi ve tecrübeli Psikologların gözetiminde çocuğunuzu yeniden keşfedin…
Anaokuluna Başlıyorum
Araştırmalar, okul öncesi kurumlarda eğitim alarak ilköğretime başlayan çocukların, diğerlerine göre daha katılımcı, girişken, uyumlu, işbirlikçi, özgüveni gelişmiş, araştırmayı seven , toplumsal yaşama adapte olmakta zorlanmayan bireyler olduğunu göstermektedir.
Bu nedenden dolayı annesi çalışsın veya çalışmasın her çocuğun okul öncesi eğitime ihtiyacı vardır.Sağlıklı bir gelişim için, 2-6 yaş arası, bir okul öncesi eğitim kurumunda eğitim gereklidir.
Okul psikoloğu olarak kısa vadede bile bu gelişimi fark edebilmekteyiz. Beş aylık aralıklarla uyguladığımız testlerde çocukların ince ve motor becerilerinde kayda değer değişiklikler olduğunu gözlemlemekteyiz.Çocuğun almış olduğu mesafe anaokulu eğitimini tercih için güzel bir sebeptir.
Çocuğun okula alışabilmesi için atılacak adımlar;
Çocuğunuzun okula kademeli olarak alışmasını sağlayabilirsiniz.( İlk gün yarım gün, ikinci gün tam gün gibi ) Ancak anne ve babanın okulda kalış süreleri fazla uzadığı durumlarda okul, öğretmen ve aile açısından sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir.Çoğunlukla böyle durumlarda diğer öğrenciler de ailelerini yanlarında görmek istemekte, öğretmen dersini rahat işleyememekte, sınıf düzenini sağlamak açısından zorlanmaktadır. Bunun için aile çocuğa her şeyi detaylı anlatmalı ve kararlı olmalıdır.İlk gün okula çocuğun sevdiği bir eşyasını götürmesi faydalı olabilir.Çocuk sınıfa girmek istemese bile okula getirilmelidir.Okuldan uzak kalması , hadi bugün gitmesin yarın gider düşüncesi çocuğun okula alışmasını kolaylaştırmak yerine zorlaştırır.Okul idaresi anne babalara eğitimin gerekli olduğu ve doğru model olabilecek öğretmenlerden çocuğun eğitim almasının önemi konusunda aileleri rahatlatmalıdırlar.Okula başlamadan önce ailenin , çocuğun yanında kaygı dolu konuşmalar etmeleri de böylece önlenmiş olur.Yoksa çocuğun öğretmen ve okulla ilgili kaygılar huzursuz eder ve okula alışmasını güçleştirir.
Çocuktan ayrılırken vedalaşmaları kısa tutmak, bu durumun normal bir süreç olduğu çocuğa hissettirilmelidir.Gün içinde okulda yaşananları konuşmak çocuğa iyi gelecektir.Korkuları ve endişeleri konusunda konuşmak ,duygularını boşaltma yolu olacağından ruh sağlığı açısından yararlı bir davranıştır.Konuşurken yorum yapmadan dinlemek daha uygundur.Anne baba vereceği ani tepkilerle çocuğun arkadaş ortamına alışamamasına ve öğretmeninden soğumasına neden olabilir.Gereksiz endişelerden kurtulmamız ve çocuğun okula gitmesi konusunda kesin kararlı olmamız zorunludur.Eğer yoğun endişe çocuktan önce anne babada bulunuyorsa öncelikle anne ve babanın bir uzman yardımına ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.Çünkü endişe duygusu çocuğa aileden geçebilir.
Çocuk Anaokuluna Nasıl Alıştırılır?
Çocuk ; okula ilk başladığı gün kendisini tamamen yabancı bir ortama atar.Anaokuluna başlamadan önce anne babanın çocukla birlikte birkaç kez okula gelmesi bu güvensizliği azaltacaktır. Okul ne kadar güzel olursa olsun anne babadan ayrılma fikri çocuğun endişe duymasına yol açar. Anne babasının onu bırakıp gideceğini anladığı anda ağlayıp sızlanma, tepinme ,anne babaya vurma veya gidişini geciktirebilmek için defalarca öpme davranışları ortaya çıkabilir.Bu gibi durumlarda açıklama yapmak en iyisidir, ama bıkmadan ve tekrar tekrar.Çocuk sonunda kabullenecektir yeter ki, anne baba kararlı ve hazır olsun. Çocukla birkaç kez okulu ziyaret edin ve onu öğretmeniyle tanıştırın.Daha sonra çocukla okul , arkadaşlar ve ilk gün hakkında konuşun.
Evdeyken okulda onun yanında ne kadar kalacağınızı söylemişseniz o kadar kalın, çocuk okula alışsa bile sözünüzde durun.Ayrılırken mutlaka hoşça kal deyin.Yapılacak en doğru yöntem ilk hafta çocuğu okula kademeli olarak alıştırmaktır.İlk günler çocuğunuzu okuldan biraz erken alınız.Asla çocuğun yanında uzun süre beklemek gibi bir gaflete düşmeyiniz.Çocuk ne kadar ağlasa da güven sağladıktan sonra susacaktır.Bu yöntem başlangıçta katı gibi görünse de anne babasıyla gitme ihtimali olmadığını gören çocuk ortama alışmaya gayret edecektir.En fazla 10 15 dk. Sonra öğretmenleri, arkadaşlarını ,okulu incelemeye başlayacak ve susacaktır.Şimdi esas zorluk başlamıştır; dış dünya ile okul yaşantısını birleştirebilmek. Evden çocuğun yanına sevdiği bir oyuncağını vermek okula alışması açısından faydalı olur. Akşam eve gelince evde yaptığınız ilginç şeylerden söz etmeyin hele de evde kardeşi varsa Alışma sürecini geçirdikten sonra da sizi deneyecektir bu süreç geçtikten sonra ayrılık gözyaşlarını ciddiye almayın.
Sevgili anne babalar; hangi yöntem uygulanırsa uygulansın , çocuğun alışma sürecinde en büyük zorluk ve kararlı davranma görevi yine size düşüyor.Bazen aşırı bağımlılık ebeveynden kaynaklanır. Anaokulunda velinin gereksiz yere ortamda bulunması, diğer çocukları da etkileyip anne babalarını hatırlatacağından uygun olmayan bir davranıştır. Çocuk merkezli düşünüp, çocuğa aşırı hoşgörülü davranan ailelerde de bu tür problemler çıkmaktadır. Böyle durumlarda tutum değişikliğine gitmek gerekmektedir.Çocuğun sizi yönetmesine izin vermek önceleri hoş görünse de bir müddet sonra çocuğun isteklerini karşılayamaz hale gelir sinirleriniz yıpranır ve düşmanca duygular beslemeye başlarsınız .Bu ise çocukla ebeveyn arasındaki köprüyü yıkar.Diğer önemli nokta da çocuğunuza ortamı tanıması, alışması ve uyumlu sakin davranabilmesi için en az bir ay zaman tanımanızdır.
Onun size olan güvenini sarsmamak için onu okuldan, söz verdiğiniz saatte alın. Eğer okula servis ile gidip geliyorsa okuldan geldiğinde mutlaka evde siz karşılayın. Son olarak çocuğun okula alışmış olması problemlerin yok olması anlamına gelmez. Nasıl bizlerin çeşit çeşit problemleri çıkıyorsa , çocuğumuzun da çıkacaktır.Bu sorunlardan haberdar olmanız; hem çocuğunuzla ilişkiniz , hem de çocuğun size olan güven duygusunun yerleşmesi bakımından önemlidir. Sağduyulu bir şekilde okulu, öğretmenleri kötülemeden bunu aşmaya çalışmalısınız. Okulunu değiştirecek bile olsanız bu kötülemelerin faturası çocuğu okuldan soğutarak ödemek zorunda kalabilirsiniz.Bu yüzden okulunu titizlikle takip edin, ama bırakın çocuğunuz duygularıyla baş etmesini öğrensin.
Fındıkzade Can Kardeş Psikologu Betül Artış
Misyonumuz;
Hayata atılan ilk adımdır Can Kardeşin sımsıcak yuvaları. Anne kucağı olamasak da bir ömür boyu unutamayacağı ilk öğretmeni oluruz çocuklarımızın. Yüreğimizi açarız her gün. Kanatlarını özgürce çırpsınlar diye maviye boyarız günlerimizi.
Sevgiyle paylaşır, saygı ile yardımlaşırız. Oynayarak gezerek keşfederiz, mutlulukla öğreniriz.
Kişilik sahibi,kendine güvenen, kendisi ve çevresiyle barışık, sorumluluk alan, manevi değerlerine sahip bireyler amaçlanır Can Kardeş çocuk köşklerinde.
Öğrenme merak işidir. Eğitim gönül işidir. Can kardeş çocuk köşkleri çalışanları eğitim gönüllüleridir. Biliriz ki tüm değerler çocukta; 0-6 yaş döneminde maya tutar, ilerleyen zamanlarda çiçeklerini açar. Çiçeklerin meyve vermesi ümidi şevkimizi ve çalışma azmimizi daima canlı tutar.
Vizyonumuz;
Yarınlara uzanan umut dolu eğitim yolculuğumuzda ilkemiz; öğrenmenin sürekliliğini öğretmektir…
Hakkımızda;
Can Kardeş Çocuk köşkleri; 20 yıllık tecrubesi, uzman kadrosu, deneyimli rehberlik ve psikolojik danışmanlık servisiyle okulu güvenli, sağlıklı, sıcak bir aile ortamına çevirip, çocukları eğlendirerek eğitip, hayata hazırlamaktadır.
Kaliteli, iddialı, manevi değerleri duyarlı eğitim politikamız çerçevesinde amacımız; Milli kültürümüzü ve manevi değerlerimizi çocuklarımıza aktarırken modern eğitim tekniklerini de kullanmaktır.
Çocuklarımızı; düşünen, sorgulayan, üreten, bağımsız hareket edebilen, araştıran, sorumluluk alan, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen bireyler olarak topluma kazandırabilmektir.
Söz konusu bu hedeflerden hareket ederek Çoklu Zeka Teorisi çerçevesinde Etkin Öğrenme modelini uygulamaktayız. Etkin Öğrenme; yaparak, yaşayarak öğrenmedir. Günlük programımız içinde yapılan çalışmalarda çocuklarımız pasif değil yapılan tüm çalışmalarda etkin olarak katılan, değiştiren bir birey olması için desteklenmektedir.
Çocuklarımızı; öğrenmeye karşı istek ve meraklını uyandırmaya, öğrenmenin sorumluluğunu taşımaya, problem çözmeye, iletişim kurmaya, sırasını beklemeye, işbirliği yapmaya, kendini savunmaya, grup içinde beraber hareket etmeye, kendi hakkını korurken başkalarının özgürlüğünü zedelememeye, uzlaşmaya, sevmeye, saygı, duymaya, paylaşmaya, yönlendiriyoruz.
Uzman eğitimci kadromuz ve rehberlik servisimiz; öğrencilerimizin ilgi alanlarını, yetenek ve seviyelerini tesbit edip, her öğrencimizi kendi kapasitesinin en üst noktasına ulaştırmaya çalıştırmaktadır. Çocuk merkezli eğitim anlayışımızda çocuk; katılan, deneyen, yapan, yaşayarak öğrenen kişidir.
Okul Öncesi Eğitim Kurumları
•Eğitim, çocuğun yaşına uygun ortamda, deneyerek öğrenmesini sağlamak
•Çocuğun kendine saygı ve güven duyması, öz denetimi kazandırmak
•Sevgi,saygı iş birliği, sorumluluk, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma davranışlarını geliştirmek.
•Bağımsız davranışlar geliştirmesini desteklemek,
•Hayal gücü, yaratıcı, düşünsel ve eleştirel becerileri yanında iletişim kurma ve duygularını anlatabilme davranışlarını geliştirmek
•Çocuğun kendini ve başkalarının duygularını farketmesi ve doğru yorumlamasını desteklemek.
•Eğitimde ailenin de aktif katılımını sağlamak
•Çocukların anadilini doğru ve güzel konuşmalarına destek vermek.
•Oyun çocuklar için öğrenmede en iyi yöntemdir. Eğitimi oyun formatında hayata geçirmek.
•Çocuklarla kurulan iletişimde kişilik gelişimine yararlı davranışları göz önünde bulundurmak ve kişilik zedeleyici davranışlardan uzak durmak.
•Etkinlikler düzenlenirken çocukların ilgi ve gereksinimlerini göz önünde bulundurmak.Sosyal etkinlik pratiklerine yer vermek.
•Çocuğun bireysel gelişimini uygulanan testlerle değerlendirmek.
•Şubelerimizde verilen eğitimi sürekli geliştirmek ve koordine etmek.
Gelişim Alanları
Dil Gelişimi
Sosyal Gelişim
Bireysel Fiziksel Gelişim
Bilim-Teknoloji, Matematik (Zihinsel gelişim
Sanat
Dil Gelişimi
Amaç:Dinleme ve konuşmayı geliştirmek kendini ifade edebilecek derecede, anadilini iyi kullanabilmesine yönelik, anlama ve anlatma kaabiliyetini geliştirmek.
Çevresini tanıyıp, tanımlayacak, duygu ve davranışlarını anlamak ve akranlarıyla iletişim kuracak düzeyde kelime hazinesini geliştirmek, bilmek ve hatırlamayı ve sorulara cevap verebilmeyi,nitelikli dinlemeyi öğretmek.
Yöntem: Canlandırma, taklit, drama, kitap inceleme, boyama, çizim
Sosyal Gelişim
Amaç:Nitelikli bir birey olmayı öğrenme, özgüven ve sorumluluk, gibi duyguların yanı sıra, barış, dürüstlük gibi toplumsal değerlerin fark edip davranışa dönüştürmeyi öğrenmek.
Tek başına karar verme, tercih edebilme ve sonuçlarını bilme, yeteneklerini kullanabilme, başkalarının duygularını anlayabilme, onların bakış açısından bakma (empati) duygusal gelişimini doğru bir şekilde yardımcı olmak.
Yöntem: Oyuncaklarını, yetişkin ilgisini, yiyeceklerini paylaşmak, karşılıklı konuşmak, akranlarıyla çatışma ve ilişkilerde oluşan sorunları çözümleme, kendini ifade etme, haklarını koruma ve diğerinin hakkına saygı duymak gibi çoğul ortamda gelişen doğal davranışları kazanıma dönüştürmek.
Bireysel Fiziksel Gelişim
Amaç:İnce motor ve kaba motor gelişimini geliştirip yeteneklerini bütün fonksiyonlarını kullanabilmeyi öğrenmek
Yöntem: Kesme, yapıştırma, boyama, kalem kullanılarak düzenli bir faaileyet ortaya koymak süretiyle ince motor:
Koşma, zıplama, fırlatma, tırmanma gibi faaliyetlerle de kaba motor gelişimi sağlanır.
Bilim-Teknoloji, Matematik (Zihinsel gelişim)
Amaç:
Matematik ve bilim becerileri kazanır. Mantıklı düşünmeyi, şekiller arasındaki ortak özellikleri bulmak, sınıflandırmak. adlandırmak,soruları çözmek ve sonuçlar çıkarmak.Sayıları saymayı, yazmayı, zaman ve saat kavramlarını öğrenmek. Ölçme, gözlem yapma, sebep sonuç ilişkisini kurma, yeni fikirler üretme ve projelere dönüştürüp tek başına uygulama ve yönetmeyi öğrenmek
Yöntem: Uygun materyaller sunularak kitap, dergi ve araç, gereçler kullanılarak, sözel yönergelerle çocuğa eğlence ve oyunlar eşliğinde öğretilir
Sanat
Amaç:Çocuğun doğasında mevcut olan ahengi, düşünsel, görsel, işitsel olarak farkına vardırmak. Diğer aktivitelerde oluşan gerginliği, sıkıntıyı, farklı alan uğraşlarına kaydırarak stres yönetimini öğretmek.
Yöntem: Şiir , tiyatro, sinema, resim, müzik,seramik, etkinlikleri tercih edilir.
Çevre Düzeni: Zengin malzemeler kullanılarak etkinlik köşeleriyle, ev ortamını yansıtacak sıcak bir sınıf atmosferi sağlanmaya çalışılır.
Malzemeler çocuğun ulaşabileceği yükseklikte ve görebileceği şekilde yerleştirilir. Ortam çocukların rahat hareket edecekleri, zarar görmeyecekleri şekilde düzenlenir.
Yuvamızın İşleyişi
Yuvamız sabah saat 8.00 dan akşam 19.00 a dek açıktır.Her sınıfta konusunda eğitimli iki öğretmenimiz bulunur.Çocuklar yaş grubuna göre ayrılmış sınıflarda eğitim görürler.
Çocukların özbakım becerilerini kazanmalarına karşı duyarlıyız. Çocuklarımızın ihtiyacı olduğu her anda öğretmenleri yardımcı olmaktadır.(Yemek, tuvalet ihtiyaçları gibi)Zaman la bu becerileri onlara kazandırmak öğretmenlerimizin hedefleri arasındadır.
Yemeklerimiz sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısı olmak üzere günde üç öğündür. Her ayın sonunda önümüzdeki aya ait yemek listemiz, o ay neler yaptığımızı anlatan ayrıntılı bilgi formlarımız, rehberlik servisimizin hazırladığı eğitici bir yazı velilerimize gönderilir.
Her ay çocuklarımızın sosyal gelişimlerini desteklemek amacıyla geziler düzenleriz. Dolphinarium, tiyatro, sinema, piknik, eğlence merkezi ve restorana gitme gibi onların hoşuna gidecek aktiviteler düzenleriz.
İngilizce öğretmenimiz çocuklarımıza eğlenerek, oynayarak İngilizce öğretir.
Çocuk Gelişimi öğretmenlerimiz gün boyunca Türkçe dil etkinliklerin yanı sıra faaliyet dersi, drama çalışmaları, fen ve doğa etkinlikleri kapsamında deneyler, kavram eğitimi, resim ve seramik hamur, çizgi ve eğlenceli matematik çalışmaları, grup oyunları, beyin fırtınası gibi onların zekâlarını geliştirmeye yönelik etkinlikler düzenler. Hikâyeleri anlatırken tepegöz, kukla gibi yardımcı eğitim materyallerine de yer verir.
Eğitimimiz düzenli ve programlıdır. Eğitimi sevdirerek ve merak uyandırarak vermeye çalışırız. Oyunun en büyük öğrenme aracı olduğunu bildiğimiz için pijama, sinema, sürpriz partileri, çevre gezileri, müzikli oyunlar gibi eğlenceli etkinlikler de düzenliyoruz.
Rehberlik Servisimiz
Her şubemizde ayrı bir psikologumuz vardır. Şubemiz psikologları, konusunda deneyimli ve senelerdir Can Kardeş Çocuk Köşklerinde çalışmaktadır. Psikologlarımız ilk tanışma sürecinden okula alıştırmak ve okulu sevdirmek için çocuğunuzla birebir ilgi kurarlar.
Alıştırma süreci bittikten sonra da her gün düzenli sınıf kontrolleriyle çocuğunuz hakkında öğretmenlerinden bilgi alır siz okulu aradığınızda durumu hakkında size bilgi verirler. Ayrıca amaçlı veya amaçsız gözlemlerde çocuğunuzu daha yakından tanıma fırsatını elde ederler. Öğretmenlerle sıkı ilişkide bulunup onları yönlendirir ve yolunda gitmeyen durum varsa irdeleyip çözüm yolları bulmaya çalışırlar. Problemlerle ilgili sizinle irtibata geçip doküman gönderir ve görüşme yaparlar.
Can Kardeş Çocuk Köşklerindeki psikologlarımız aylık düzenli testler uygulayarak çocuklarınızın seviyelerini belirler ve bu seviyelere göre çocukta diğerlerinden farklı bir gelişme gördüklerinde gerek okulda gerek eve ödev vererek çocuğunuzu desteklemeye çalışırlar. Uyguladığımız testler daha çok 5 ve 6 yaşa yönelik olup,3 ve 4 yaşa da uyguladığımız testler vardır. Testlerimiz çocukta organik bir bozukluğun var olup olmadığını, zihinsel gelişiminin yaşına paralel gidip gitmediğini, psikomotor becerilerinin alıcı dil gelişiminin yaşına uygunluğunu, çocuğun duygusal problemlerinin tespiti, konsantrasyon ve dikkat süresini ortaya çıkarmaya yöneliktir. Ancak biz çocukları odamıza test için aldığımızda onlarla ilgili çok daha farklı ipuçları da ediniriz. Çocukların bir testi uygularken gösterdiği davranışları aslında hayattaki diğer alanlarda da bize nasıl davrandığı konusunda bilgi vermekte… Çocuğun bir olaya motive olup olmadığı, ortama uygun davranışlar sergileyip sergilemediği, akademik ve sosyal ortamda nasıl davrandığı, problemlere karşı takındığı tavır, aile yapısı hakkında da bile fikir sahibi oluruz.
Bütün bu gözlem, test, özel faaliyetlerin amacı çocuklarımızın bu eğitimin en verimli döneminden en üst düzeyde istifade ederek geleceğe sağlıklı, kendine güvenen, başkalarının haklarına saygılı olabilen başarılı ve ülkemizi daha çağdaş seviyelere taşıyabilecek nesiller yetiştirmek. Bunun için biz Can Kardeşler olarak aile ile de yapılan testlerin ve gözlemlerin paylaşıldığı randevulu görüşmelerin yanı sıra gerekli görüldüğünde özel görüşmeler de ayarlayarak okul aile birliğine de son derece önem veriyoruz.
ÇAMLICA
Bulgurlu Cad. Oya Sok. No:2/4 Üsküdar
0 216 325 21 26
FATİH
Vatan Caddesi Zeynel Ağa Sok. No 12 Fatih (Mimar Sinan Stadı Üstü)
0 212 523 04 47
0 212 523 04 48
[email protected]
FINDIKZADE
Seyit Ömer Mh. Cevdetpaşa Cad. No:6/B Fatih
0 212 530 4015
0 212 632 4500